Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Al-Káida plánuje ničivé útoky v Evropě, zapojen i bin Ládinův syn

Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Teroristická organizace Al-Káida chce provést v Evropě sérii teroristických útoků. V hledáčku má mimo jiné i Velkou Británii. Deníku The Times to prozradil britský ministr obrany Michael Fallon.

The Times s odvoláním na zdroj v britské vládě napsal, že "al-Kajdá v klidu obnovuje své síly", zatímco džihádisté z Islámského státu zažívají těžké porážky v Sýrii a Iráku.

Podle zdroje deníku "al-Kajdá vyčkává, až Evropě zasadí smrtící úder". Podle ministra ale představuje al-Káida "největší přímé ohrožení" bezpečnosti Británie i Evropy. Organizace podle něj nebyla zcela poražena a britské bezpečnostní složky jsou si této hrozby vědomy.

Odnož al-Káidy v Sýrii, Fronta an-Nusrat, která se nedávno přejmenovala na Džabhat Fath aš-sám, je na Západě považována za nejaktivnější teroristickou organizaci. Představitelé této skupiny jsou totiž prakticky všude a velmi aktivně pracují na plánech útoků. 

Britský deník také tvrdí, že Hamza bin Ládin, syn bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina, posiluje svůj vliv v této teroristické organizaci. Důkazem má být jeho četná videoposelství, která se objvují v uplynulých měsících.

Americké ministerstvo zahraničních věcí před nedávnem uvedlo, že má důvěryhodnou informaci, že Islámský stát, al-Kajdá a další teroristické organizace "nadále konspirují s cílem zaútočit na Evropu".

Jejich aktivity souvisí podle Spojených států i s návratem žoldáků bojujících v řadách Islámského státu ze Sýrie a Iráku do vlasti. Američané také tvrdí, že "všechny evropské země zranitelné".

Témata:  Al-Káida Hamza bin Ládin terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy