reklama

Šéfa slovenské diplomacie nepodpořily ani všechny země visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Od USA a Británie pak dostal "červenou kartu", napsal zpravodajský server Pravda.sk.

"Vícero vrcholných představitelů EU překročilo svoje kompetence, když neskrývaně projevovali podporu kandidátce, která vstoupila (do klání) v poslední fázi, navzdory tomu, že v té chvíli bylo v soutěži pět kandidátů z členských zemí EU," řekl Lajčák na dnešní tiskové konferenci v narážce na dodatečnou kandidaturu bulharské eurokomisařky Kristaliny Georgievové.

Lajčák také kritizoval nejednotnost východoevropské regionální skupiny. "Nebyli jsme dostatečně jednotní a solidární. Do velké míry převážily individuální zájmy nad zájmy regionální skupiny, (a) i když jsme si na začátku slibovali, že budeme podporovat ty, kteří mají největší šance, nikdy k tomu vlastně nedošlo," řekl s tím, že někteří kandidáti vedli proti ostatním i negativní kampaň.

Ze zemí visegrádské čtyřky Lajčáka nepodpořilo Maďarsko, které lobbovalo právě za Georgievovou. Česká republika Lajčáka prosazovala, což dnes šéf slovenské diplomacie výslovně ocenil.