reklama

Současné imigrační a azylové zákony se řídí takzvanou Dublinskou úmluvou, podle které musí uprchlíci požádat o azyl v první zemi, do které v rámci EU vstoupí. Jak server podotýká, systém čelí problémům již několik let, ale „dorazila ho minulý rok v srpnu německá kancléřka Angela Merkelová, když prohlásila, že v Německu budou vítáni všichni syrští uprchlíci."

Deník uvádí, že v dokumentu, který by měl být dnes odhalen Evropskou komisí, se uvádí, že současná uprchlická krize odhalila „značné strukturální slabiny a nedostatky v návrhu a implementaci evropské azylové a migrační politiky."

Komise proto podle deníku navrhne dvě možnosti, které budou muset schválit jednotlivé členské státy. První z nich by bylo kompletní zrušení dublinských pravidel, které by nahradily povinné kvóty na přerozdělení uprchlíků.

Druhým by pak bylo zachování současných pravidel, ale zároveň s nimi by existoval i systém na přerozdělení uprchlíků v krizových obdobích, aby tak bylo ulehčeno státům na vnějších hranicích EU.

Systém by v druhém případě byl založen na již existujícím plánu na přerozdělení uprchlíků, „v rámci kterého členské státy souhlasily s přesídlením 160 tisíc syrských uprchlíků z Řecka a Itálie do dalších zemí EU. Ale během prvních šesti měsíců fungování plánu bylo přesídleno sotva 1 000 uprchlíků, což vyvolalo otázky ohledně uskutečnitelnosti plánu," vysvětlil deník.