Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohodu EU-Turecko kritizují i sami Turkové. Co se jím nelíbí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Ankara – Dohodu Evropské unie s Tureckem od samého začátku provází velké množství problémů a kritiky. Server Politico upozorňuje, že dohodu kritizují nejen zastánci lidských práv, ale například také i sami Turci.

Server uvádí, že v Turecku ohledně dohody s EU a deportace uprchlíků panují silné pochyby. Někteří lidé jsou například přesvědčeni, že turecký prezident Erdogan chce úmyslně uprchlíky poslat do míst, které hlasují pro opozici.

Jiní se obávají, že Turecko z dohody nijak těžit nebude. Objevují se například názory, že bezvízový pohyb by Turecko mělo mít již dávno. Lidé také pochybují, že EU své sliby - tedy umožnění bezvízového vstupu do schengenského prostoru a obnovení debat o vstupu Turecka do EU – hodlá vůbec někdy splnit.

S tím souhlasí například i Sinan Ulgen, předseda tureckého think tanku Edam, podle kterého je slib zrušení vízové povinnosti nejslabším článkem celé dohody. Domnívá se, že ani EU, ani Turecko nedokáží splnit potřebné podmínky. Očekává proto, že v červnu, kdy by se o tomto problému mělo rozhodnout, by mohla nastat nová krize.

Témata:  uprchlíci Turecko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy