Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má potíže, dokáže zvítězit v New Yorku?

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Washington - Tažení Donalda Trumpa do Bílého domu najelo ve Wisconsinu na mělčinu. Případné vítězství ve státě New York ale může za dva týdny jeho šance znovu oživit.

Tak hodnotí americké komentáře výsledky úterních republikánských primárek, které přinesly úspěch hlavnímu Trumpově sokovi Tedu Cruzovi. Podle odhadu serveru FiveThirtyEight může Trumpovi do získání většiny delegátů nakonec chybět 50 až 60 hlasů.

"Drtivá ztráta ve Wisconsinu Trumpovo renomé favorita poškodila. Je to velká porážka, která dodává naléhavosti otázce, zda je newyorský miliardář schopen bojovat o Bílý dům," napsala agentura AP. Podle serveru Politico se po hlasování ve Wisconsinu poprvé objevily otazníky nad tvrzením, že Trump je nezastavitelný. Vidina "bojové" závěrečné konference, do níž nepůjde žádný z kandidátů s nominační většinou, se podle serveru znovu o kus přiblížila.

Cruz ve Wisconsinu získal 48 procent hlasů, zatímco Trump jen 35 procent. Předvolební průzkumy přitom signalizovaly, že rozdíl bude jen zhruba pět procentních bodů. Cruz si připsal 36 delegátů, Trump jen šest. Třetí John Kasich vyšel s 18 procenty odevzdaných hlasů naprázdno. Volební účast byla vysoká - k urnám přišlo 47,4 procenta oprávněných voličů, což je nejvíc od primárek v roce 1972.

Témata:  Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy