Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackerské útoky v USA nejsou v zájmu Ruska, tvrdí Putin. A jak jsou na tom vztahy s Francií?

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Aféra s hackerskými útoky na servery amerických demokratů je podle prezidenta Vladimira Putina v rozporu se zájmy Ruska. Šéf Kremlu se v projevu na ekonomickém fóru v Moskvě vyjádřil také ke vztahům s Francií, které se kvůli situaci v Sýrii zhoršují.

Putin komentoval sérii krádeží citlivých dat a mailových souborů, kterých se podle amerických vyšetřovatelů zřejmě dopouštějí hackeři napojení na ruskou vládu.  Podle Putina v amerických volbách používají "ruskou rétoriku" obě strany, tedy demokraté i republikáni. Šéf Kremlu ale ujistil, že Moskva bude spolupracovat s jakýmkoli americkým prezidentem, pokud on bude stát o spolupráci s Ruskem.

"Jsme znepokojeni zhoršením rusko-amerických vztahů, ale není to naše volba, nikdy jsme se o to nesnažili. Chceme naopak mít s tak velkou zemí, která je přední světovou ekonomikou, přátelské vztahy," prohlásil Putin.

Rusko v minulých dnech zablokovalo francouzský návrh rezoluce k zastavení bombardování a nastolení příměří v Halabu. "Francouzští partneři by ruským vetem neměli být uraženi," řekl Putin. "Nátlak na Rusko nebude fungovat," varoval. Francie podle něj navrhla rezoluci bez konzultace s Ruskem a dobře věděla, že Moskva bude muset návrh zablokovat. Ruský prezident rovněž vyslovil domněnku, že Paříž tak postupovala na doporučení USA.

Ruský vůdce se zmínil také o situaci na Ukrajině, kde je prý Rusko nuceno chránit krajany žijící v této zemi, protože Spojené státy financovaly ukrajinskou opozici a napomáhaly převratu v roce 2014. Západ by podle Putina měl tlačit na vládu v Kyjevě, aby plnila minské mírové dohody.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy