reklama

Mezi Paříží a Varšavou panují napjaté vztahy poté, co polská vláda přerušila jednání s Airbusem o nákupu 50 helikoptér v hodnotě 13,5 miliardy zlotých (téměř 85 miliard Kč). Předběžnou dohodu s Airbusem o koupi 50 helikoptér EC 725 Caracal podepsala předchozí polská vláda, kterou loni v parlamentních volbách drtivě porazila konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Nákup nových strojů je součástí polských snah o modernizaci armády tváří v tvář rostoucímu napětí ve vztazích s Ruskem.

"Polská vláda postupovala v souladu se zájmy polského státu. Je to normální obchodní přístup, nikdo nebyl podveden," řekla premiérka Beata Szydlová televizní stanici Trwam. Dodala, že francouzský ministr zahraničí "obdrží návrhy na spolupráci týkající se jiného typu investic či nákupu jiného zařízení".

Francouzský prezident François Hollande kvůli kauze odložil návštěvu polské metropole. Paříž také zrušila pozvánku pro polskou delegaci na veletrh Euronaval příští týden. "Francouzská strana nás oficiálně pozvala už před dlouhou dobou, a teď nám ukazuje dveře," řekl Kownacki v soukromé polské televizi TVN24. "Jde ale o lidi, které jsme před několika staletími naučili jíst vidličkou, což může jejich dnešní chování vysvětlovat," dodal.

Kownacki podle britského The Guardian poukazoval na fakt, že používání vidličky zavedl v 16. století král Jindřich III. Francouzský, jenž byl předtím králem Polska, kde vidličku už o půl století dříve zavedla polská královna a rodilá Italka Bona Sforza. Někteří historici ale míní, že s vidličkou se Jindřich seznámil v Benátkách až poté, co opustil Polsko.

Po náměstkově vyjádření se na internetu okamžitě spustila lavina vtípků a hashtag #widelec (vidlička) je v zemi jedním z nejpopulárnějších na sociálních sítích. Týdeník Polityka na své webové stránce napsal, že "Kownacki je patrně prvním politikem, který spáchal diplomatickou sebevraždu vidličkou".