Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande to schytal od fotbalistů: Neokrádáme lidi a vyděláváme si poctivě

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž – Francouzské fotbalisty pořádně naštvaly výroky prezidenta Francoise Hollandea. Světová média přinesla úryvky z knihy dvou francouzských investigativních novinářů, kteří seskládali jeho výroky z asi 60 soukromých rozhovorů. V nich Hollande mluvil vedle islámu a svých politických soupeřích právě o francouzských sportovcích. Informuje o tom server The Local.

Hollande měl podle novinářů prohlásit, že fotbalisté nemají „žádné hodnoty" a že by potřebovali spíše „tělocvik pro mozek". „Alespoň jsme si zasloužili peníze čestně," vzkázal prezidentovi jeden z hráčů.

Kritická slova pochází z knihy „Prezident by neměl říkat, že...". V ní prezident mluví o francouzské moderní generaci „špatně vzdělaných" fotbalových hvězd, kterým „chybí hodnoty". „Ze špatně vychovaných dětí se stávají bohaté hvězdy bez přípravy. Nejsou psychologicky připraveni rozeznat, co je správné nebo špatné," tvrdil Hollande.

„Francouzská fotbalová federace by neměla organizovat tréninky, ale výuku. Tělocvik pro mozek, "dodal. O fotbalistech z národnostních menšin pak tvrdil, že jsou to „kluci ze sídliště bez hodnot".

Bývalý francouzský fotbalista a vítěz Mistrovství světa z roku 1998 Emmanuel Petit jeden z těch, kdo se proti těmto slovům obratem ohradili. „Už příliš dlouho se na sportovce, na fotbalisty, dívají naši drazí politici povýšeně" řekl Petit. „Já bych dal tělocvik pro mozek jim a dokonce i lekce poctivosti. Zejména intelektuální poctivosti," vrátil politikovi útok fotbalista.

„My, fotbalisté, jsme své bohatství vytvořili, na rozdíl od politiků, kteří žijí z peněz lidu," rýpnul si Petit. „Je jedna věc, která nás odlišuje: nekrademe peníze od lidí, vydělali jsme si své peníze poctivě," řekl.

Ke kritikům se přidal i bývalý francouzský reprezentační trenér Raymond Domenech. „Lidé se pohybují mimo vyjeté koleje ve všech oblastech života – v politice, obchodu a ve sportu taky. Ale fotbal dostává mnoho více lidí na správnou cestu, než na tu špatnou," uvedl Domenech.

Velmi rázná odpověď přišla od fotbalisty Jonase Martina, který parodoval slavnou Hollandeovu řeč z roku 2012. Vzkázal mu, že absolvoval normální vzdělání, získal maturitu a že se naučil respektovat lidi a instituce díky svým učitelům z klubu. Dodal také, že narozdíl od některých vždy splnil své závazky.

Bývalý francouzský hráč Frank Leboeuf shrnul pocity sportovců, když řekl, že „čekal od Francoise Hollandea něco lepšího, ale že klesl opravdu hluboko".

Témata:  François Hollande Francie fotbal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy