Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko přiznalo, že Janukovyčovi poskytlo azyl. Na Ukrajině je stíhán

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Rusko poprvé přiznalo, že poskytlo Viktoru Janukovyčovi "dočasný azyl". Exprezident je na Ukrajině stíhán za zneužití pravomoci a za podíl na smrti stovky lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Janukovyč v únoru 2014 po protivládních demonstracích v Kyjevě uprchl s podporou Kremlu do Ruska, nyní žije v Rostově na Donu.

Kyjevská prokuratura dosud s kauzou nepokročila s odůvodněním, že nezná místo exprezidentova pobytu. Bez této informace nemohla Janukovyče předvolat k výslechu ani předat věc soudu.

O zprávu ohledně Janukovyčova azylu požádal Kyjev ruské úřady několikrát, naposled letos v červenci. Odpověď podle Interfaxu přišla koncem září. Píše se v ní o "dočasném azylu" v Rostově, ale i o tom, že Janukovyč nežádal o ruské občanství, jak spekuloval ukrajinský tisk. O tom, zda se Janukovyč k výslechu na Ukrajinu dostaví, panují pochybnosti.

Témata:  Viktor Janukovyč Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy