reklama

Migranti ve čtvrtek ráno využili silného deště, který je skryl před zraky policie. „V osm hodin ráno došlo k organizovanému útoku a marocké síly byly přemoženy," uvedl mluvčí španělského policie Guardia Civil pro agenturu AFP.

„Asi 200 lidí bylo chyceno, ale dalších 100 proniklo přes hranice a dostalo se do Melilly," potvrdil mluvčí.

Mladíci ze subsaharské Africe se dostali přes hraniční systém, který se skládá ze dvou šest metrů vysokých plotů, mezi kterými jsou nataženy ocelové kabely s ostny. Aby bylo možné dostat se na druhou stranu, používají migranti často háky a boty s bodáky.

Melilla a Ceuta, další španělská enkláva na severním pobřeží Afriky, jsou již několik let body, kudy se migranti snaží vstoupit do Španělska. Jsou to jediné dvě pozemní hranice mezi Afrikou a Evropskou unií.

Migranti, kteří se ve čtvrtek dostali přes plot, byli vzati do dočasného přijímacího střediska, kde mají právo žádat o azyl. Jen málo z nich však tento status získá, protože jsou často považováni za ekonomické migranty. Poslední takový nájezd na Melillu se konal 4. září, kdy se části asi stočlenné skupiny migrantů také podařilo dostat na druhou stranu plotu.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci přišlo do Španělska po zemi nebo po moři v prvních šesti měsících roku více než 4600 migrantů a uprchlíků z Asie, Afriky a Středního východu.

Organizace a akademici pravidelně odsuzují to, jak je s migranty zacházeno. Zvláště poukazují na podmínky v sedmi španělských imigračních vazebních zařízeních, které jsou určeny pro lidi, kteří čekají na deportaci. Podle nich tyto podmínky připomínají vězení.

V květnu organizace Amnesty International uvedla, že azylový systém Španělska je „neefektivní, zastaralý a diskriminační" a obvinila zemi za „trapně" nízký počet uprchlíků, který přijala.