Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový prezident Uzbekistánu nebude mít právo na vlastní rozhodnutí, státu bude vládnou někdo jiný

Zesnulý Islam Karimov
Zesnulý Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent/Moskva - Mocenské klany v Uzbekistánu se po nedávné smrti prezidenta Islama Karimova nedohodly na novém vůdci země. O moc se proto budou dělit.

S odvoláním na své diplomatické zdroje to uvedla agentura Reuters. Na kompromisní dohodě se podle zdrojů podílel Ališer Usmanov, rodilý Uzbek s ruským pasem a nejbohatší ruský miliardář.

Usmanov, třetinový vlastník londýnského fotbalového klubu Arsenal, se podle Reuters zúčastnil klíčové schůzky koncem září v Taškentu, na které byla dělba moci potvrzena. Premiér Šavkat Mirzijojev, který se po Karimovově smrti stal úřadujícím prezidentem, bude podle dohody jen oficiální tváří režimu s omezenými pravomocemi. Předpokládá se, že v prezidentských volbách 4. prosince bude Mirzijojev ve funkci potvrzen.

Karimov počátkem září podlehl mozkové mrtvici. V čele Uzbekistánu stál od roku 1991, za sovětské éry byl šéfem uzbeckých komunistů.

Nový prezident nebude mít právo prosazovat vlastní rozhodnutí, uvádí Reuters. Faktickými vládci Uzbekistánu budou podle dohody dojednané Usmanovem jiní dva muži - dvaasedmdesátiletý šéf uzbecké tajné policie Rustam Inojatov a osmapadesátiletý viceprezident a ministr financí Rustam Azimov. Bývalí dávní spolupracovníci Karimova jsou šéfy mocných regionálních klanů, které ovládají uzbeckou ekonomiku a politiku.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy