Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR má nový raketomet a miniaturní jaderné hlavice, tvrdí Soul

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Daily Telegraph

Soul/Pchjongjang – Podle jihokorejského ministerstva obrany vyvinula Severní Korea vyspělý vícehlavňový raketometný systém s raketami velké ráže, který by ještě letos mohla použít proti Jižní Koreji. Severní Korea nedávno pohrozila, že „sežehne" úřad jihokorejské prezidentky svým „mocným raketometným systémem velké ráže".

Už o den dříve Soul uvedl, že KLDR je podle expertů nyní schopná nasadit jadernou hlavici na balistické rakety středního doletu. V úterý Jižní Korea varovala, že je Pchjongjang podle mínění jihokorejských expertů schopen nasadit jadernou hlavici na střely středního doletu. Taková střela by mohla zasáhnout i americké vojenské základny v Jižní Koreji a Japonsku.

Jihokorejský ministr obrany Han Min-ku teď uvedl, že nedávné severokorejské testy raket ráže 300 milimetrů naznačují, že Pchjongjang je těsně před dokončením vývoje svého nového vyspělého raketometného systému (MRLS). Systém by prý KLDR do své výzbroje mohla zařadit už koncem tohoto roku.

Rakety severokorejského MRLS mají předpokládaný dolet 200 kilometrů. Jihokorejské hlavní město Soul, která má i s předměstími populaci téměř 26 milionů, se nachází jen 50 kilometrů od demilitarizované zóny oddělující oba korejské státy.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un minulý měsíc prohlásil, že jeho země miniaturizovala jaderné hlavice, aby se daly upevnit na balistické rakety. „Věříme, že zvládli miniaturizaci jaderných bojových hlavic k upevnění na střely Rodong. Zda ji použijí, záleží pouze na politickém rozhodnutí," řekl jihokorejský oficiální činitel, který si nepřál být jmenován.

Podle jeho informací mají střely Rodong maximální dolet 2000 kilometrů a na tuto vzdálenost jsou schopné nést tunovou bojovou hlavici. Tím by se do jejich dostřelu dostala celá Jižní Korea, velká část japonského území, a také část Ruska a Číny.

Bylo to jeho první podobné přímé vyjádření k tvrzení, které často opakují severokorejské státní sdělovací prostředky. Nezávislé potvrzení tohoto faktu ale není možné.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy