Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude novou hlavou Francie? Hlavním favoritem na prezidenta je Juppé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Paříž - Ve čtvrtek se uskutečnila televizní debata sedmi politiků francouzské pravice, kteří usilují o kandidaturu v prezidentských volbách. Podle průzkumů se ale jejich preference nezměnila.

Hlavním favoritem tak zůstává bývalý premiér Alain Juppé. Před listopadovými stranickými primárkami, jež mají rozhodnout o prezidentském kandidátovi strany Republikáni, je bývalý prezident Nicolas Sarkozy stále s velkou ztrátou druhý. Ostatní kandidáty dnes místní média označují za outsidery.

V pravicových primárkách jde o hodně, protože s ohledem na rekordně nízkou oblibu vládní levice má vítěz očekávaného duelu Juppé-Sarkozy podle průzkumů téměř jistý postup do druhého kola prezidentských voleb a značnou naději na celkové vítězství.

Do druhého kola má totiž podle anket postoupit na úkor levice kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Té ale komentátoři mnoho nadějí nedávají, protože by jejího soka z umírněné pravice podpořili i mnozí levicoví voliči.

Podle prvních tří anket po živě přenášené televizní debatě by nyní expremiér porazil exprezidenta v prvním kole primárek poměrem 32 ku 27 procentům hlasů, respektive 36 ku 22 procentům nebo dokonce 42 ku 28 procentům. Neočekává se, že v pravicových primárkách, které jsou plánovány na 20. a 27. listopadu, by do druhého kola mohl postoupit zatím třetí François Fillon či jiný ze zbývajících kandidátů.

Témata:  Francie Alain Juppé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy