Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU počká na reakci Haagu, oznámil Tusk stanovisko k nizozemskému referendu

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel/Haag - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes uvedl, že Evropská unie vyčká, jak na výsledky nizozemského referenda zareaguje tamní vláda. Nizozemci se ve středečním referendu podle předběžných výsledků vyjádřili proti asociační dohodě s Ukrajinou, proti bylo 61,1 procenta voličů, pro 38,1 procenta.

Evropská unie vyčká na návrh nizozemské vlády, co podnikne s výsledky středečního referenda, ve kterém Nizozemci zamítli asociační dohodu s Ukrajinou, uvedl Tusk. Dodal, že dohoda mezi EU a Ukrajinou, kterou ratifikovalo ostatních 27 členských zemí unie, se bude nadále prozatímně uplatňovat.

Výsledky referenda prý vzal Tusk na vědomí. „Zůstanu v kontaktu s premiérem (Markem) Ruttem, protože se potřebuji dozvědět, jaké závěry premiér a jeho vláda vyvodí z referenda a jaké mají záměry," dodal.

Přestože je výsledek referenda právně nezávazný, premiér Mark Rutte už uvedl, že vláda svůj předchozí souhlas s ujednáním přehodnotí. Uznal tak, že pro vládu je politicky nemožné, aby dohodu ratifikovala v současné podobě.

Nizozemsko právě toto pololetí předsedá Evropské unii a premiér s odvoláním na to uvedl, že bude potřebovat čas, v řádu „dnů či týdnů", aby další postup konzultoval s parlamentem a partnery v EU.

Témata:  Nizozemí Donald Tusk

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy