Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vídeň pochválila Káhiru za přebírání migrantů. OSN však varuje před Egyptem

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Vídeň/Káhira - Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz dnes pochválil chování Egypta v otázce uprchlíků. Vídeň si podle něj cení toho, že přebírá uprchlíky zadržené ve Středozemním moři.

Rakouský ministr je prý vděčný, že Egypt lidi po jejich záchraně vrací na egyptské pobřeží. Narušuje se tak prý podnikání pašeráků. Je možné, že návratovou politiku Káhira v budoucnu stvrdí s EU i smluvně, uvedl dnes Kurz, který ve Vídni jednal se svým egyptským protějškem Samím Šukrím. Nechtěl ale stanovovat žádný termín.

Agentura APA se jej pak zeptala, zda ví, že uprchlíci zachycení ve Středozemním moři jsou následně v Egyptě zadržováni ve vězení. „O tom jsme také hovořili," odpověděl s tím, že je nutné „slušné zacházení", ale zároveň musí být vyslán signál, že nelze jen tak snadno pronikat do Evropy. Kurz přitom kritizoval evropské země, které migranty z převrácených lodí vozí na evropské pobřeží a potom nechávají jít dále do střední Evropy.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nicméně uvádí, že Egypt chycené uprchlíky z lodí vězní, připomněla APA. V současnosti je prý v egyptských káznicích kolem 4000 takovýchto lidí, z toho asi 15 procent nezletilců.

Šéf egyptské diplomacie to ale popírá. Bývalý egyptský velvyslanec v Rakousku Šukrí popřel, že Káhira posílá uprchlíky z lodí do vězení. Tento osud prý čeká pouze převaděče. Egypt podle Šukrího nabízí migrantům životní perspektivu. V zemi jich je ale už asi pět milionů, což představuje „hospodářskou zátěž".

Témata:  uprchlíci Egypt OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy