Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naše vztah jsou velmi patní, USA provokují Rusko, prohlásil ruský velvyslanec v OSN

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Msokva - Ke zhoršujícím se vztahům mezi Moskvou a Washingtonem se vyjádřil také ruský vyslanec u OSN Vitalij Čurkin. Podle něj je napětí nejvyšší od arabsko-izraelské války v roce 1973.

"Celková situace (ve vzájemných vztazích) je dnes myslím velmi špatná, patrně nejhorší od roku 1973," prohlásil Čurkin v narážce na takzvanou jomkipurskou válku.

Podle diplomata může za ochlazení americko-ruských vztahů "zásadní nedostatek respektu a důkladných diskusí" o politických záležitostech. USA a NATO se prý rozhodly budovat svou bezpečnost "na úkor Ruska". Za součást této strategie označil Čurkin přijetí východoevropských států do NATO a odstoupení Washingtonu od rusko-americké smlouvy ABM o raketové obraně.

Jednou z "největších provokací" byl podle ruského diplomata summit NATO v roce 2008, který rozhodl, že členy Severoatlantické aliance by měly být i Ukrajina a Gruzie. Čurkin připomněl, že konflikt na Donbasu začal poté, co proruského prezidenta Viktora Janukovyče svrhly pouliční protesty na Majdanu v Kyjevě. Podle něj šlo o "převrat" podporovaný z Washingtonu.

Rusko by podle Čurkina chtělo vztahy s USA normalizovat. "Pokud tomu pomůže změna (americké) vlády, bude to dobré," prohlásil. Ani dnes prý není spolupráce zcela zablokovaná.

Témata:  Vitalij Čurkin Rusko USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy