Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí sankce, dokud Rusko nevrátí Krym

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Avizované zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem se zatím nekoná. Nová stálá zástupkyně Spojených států v OSN Nikki Haleyová obvinila Rusko z eskalace konfliktu v Donbasu. Protiruské sankce podle ní budou platit, dokud Moskva nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym.

"Považuji za nešťastné, že při svém prvním vystoupení (v Radě bezpečnosti) musím odsoudit agresivní počínání Ruska. To se stát nemělo. Chceme zlepšit vztahy s Ruskem. Ale katastrofální situace na východě Ukrajiny nás nutí jasně a důrazně odsoudit počínání Ruska," řekla velvyslankyně, nominovaná prezidentem Donaldem Trumpem.

"Východní Ukrajina samozřejmě není jedinou částí země trpící kvůli agresivním krokům Ruska. Spojené státy nadále odsuzují ruskou okupaci Krymu a vyzývají k jejímu okamžitému ukončení. Krym je součást Ukrajiny. Sankce, které jsme kvůli Krymu zavedli, budou platit, dokud Ruská federace nevrátí Ukrajině kontrolu nad poloostrovem," prohlásila.

"Sankce proti Rusku nemohou být zrušeny, dokud k tomu (vrácení Krymu) nedojde. O budoucnosti své země musí rozhodovat Ukrajinci," podpořil americkou kolegyni britský vyslanec Matthew Rycroft.

Ruský zástupce Vitalij Čurkin oponoval: Haleyové připomněl, že americká ústava začíná slovy "my, lid" a že i lid Krymu v referendu jasně vyjádřil svou vůli připojit se k Rusku.

A na adresu zástupce Spojeného království poznamenal, že Británie by nejprve sama měla vracet zabraná území: "Vraťte Malvíny, vraťte Gibraltar, vraťte anektovanou část Kypru, vraťte Čagoské ostrovy v Indickém oceánu, které jste přeměnili v obrovskou vojenskou základnu, a pak vaše svědomí bude možná čistější."

"Občas budou mezi námi vznikat rozpory v jednotlivých otázkách, ale na vaší práci bude v mnohém záviset, zda Rada bezpečnosti bude efektivně pracovat jako hlavní orgán zodpovědný za udržení mezinárodního míru a bezpečnosti," řekl nicméně Haleyové.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Vitalij Čurkin USA protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy