Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování z USA: Islámský stát zřejmě brzy skončí, problémy ale číhají i jinde

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Nadcházející bitva za opětovné ovládnutí Mosulu v severním Iráku může být obratem ve Spojenými státy vedeném boji proti Islámskému státu (IS), konstatuje úvodník serveru New York Times. Vlivný americký deník připomíná, že město je hlavní baštou uvedené teroristické skupiny v zemi a je klíčové v jejím nároku na vytvoření chalífátu.

Extremisté se objeví znovu

Před dvěma lety IS získal absolutní kontrolu nad obyvateli Mosulu a mnoho z nich vystavil brutálnímu zacházení, píše newyorský list. Dodává, že pokud bude město brzy osvobozeno, jak spojenci očekávají, IS obdrží tvrdý úder.   

"Co se ale stane dál?" pokládá otázku úvodník. Varuje, že navzdory měsícům plánování ze strany USA, irácké vlády a jejich partnerů může nastat mnoho nepříznivých situací. Celkové následující uspořádání správy města musí být teprve vypracováno, což znamená, že i ta nejlépe provedená vojenská operace může zažehnout nové tense, podotýká New York Times. Doplňuje, že také není jasné, zda jsou spojenci připraveni vypořádat se s humanitárními potřebami stovek tisíc civilistů, kteří mohou uprchnout před boji.

Jednou lekcí, kterou se měly Spojené státy během posledních 15 let naučit v Iráku a Afghánistánu, je skutečnost, že pokud vláda neomezuje korupci, netlumí sektářské rozdělení, nezapojí veškeré skupiny do politického procesu a neposkytne svým občanům patřičné služby, nevyhnutelně se znovu objeví extremisté, deklaruje prestižní server.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

"Poté, co Američané svrhli Saddáma Husajna, k moci se dostala kdysi utlačovaná ši'ítská většina a tvrdě zasahovala proti sunnitům, Kurdům a dalším menšinám," vysvětluje americký deník. Konstatuje, že současný irácký premiér Hajdar Abádí se snaží být více otevřený, ale staré vášně přetrvávají, a to nejen mezi jeho ši'íty, ale také mezi sunnity, jejichž hněv kvůli značnému vyloučení z účasti na vládě přispěl k vzestupu IS, přičemž Kurdová, další menšina, jsou podobně neloajální.    

Tyto aspekty jsou ve hře i v Mosulu, zdůrazňuje úvodník s tím, že jde o většinově sunnitské město a ve chvíli, kdy bude IS vyhnán, sunnité by měli mít garantovanou větší autonomii na centrální vládě. Z tohoto důvodu někteří experti argumentují, že pokus o osvobození Mosulu by měl být odložen dokud se nevyřeší otázka správy a další problémy, uvádí prestižní deník.

Klíčová je stabilita

Protiargument zní, že odložení bitvy o Mosul v sobě nese jiná rizika, pokračuje New York Times. Připomíná, že i američtí představitelé tvrdí, že po posledních vítězstvích u Ramádí, Fallúdže a dalších měst, z nichž se podařilo IS vypudit, získala Spojenými státy vedená koalice výhodu. IS, který ví, že se blíží útok, mezitím vystupňoval svůj teror vůči místní populaci a posiluje svou obranu, dodává úvodník s tím, že prezident Obama také zajisté nechce nechat operaci na bedrech svého nástupce.

Američané a Iráčané již učinili jisté pokusy k zlepšení situace rozmístěním poradců, kteří mají posílit slabou správu provincie Ninive, v níž se Mosul nachází, poukazuje New York Times. Vysvětluje, že pokud jde o hrozbu masového úprku obyvatel, existuje naděje, že místní zůstanou a pomohou zajistit město poté, co bude IS vyhnán. "Nicméně představitelé USA, Iráku a OSN pro nejhorší scénář - dle něhož před boji uteče 750 tisíc či více lidí - plánují vyčlenit 2 miliardy dolarů a připravit záchytná místa, kde by civilisté mohli žít, než bude bezpečné vrátit se," píše vlivný deník.

Američané již s Iráčany projednali připravený plán bitvy, který je částečně nastaven tak, aby se zabránilo dalšímu sektářskému konfliktu, podotýká úvodník. Dodává, že na Mosul zaútočí nejlepší irácké protiteroristické jednotky vycvičené americkou stranou podporované armádními sbory, federální policií a americkým letectvem, zatímco Íránem zaštítěné ši'ítské milice obviňované z porušování lidských práv v předchozích bitvách a kurdské síly se budou držet jen na okraji města. Bezpečnost po bitvě mají zajistit tisíce místních policejních příslušníků a kmenových válečníků, píše newyorský server.      

New York Times konstatuje, že v sázce na vítězství proti IS je toho hodně - pro civilisty trpící pod vládou teroristů, pro zaníceného iráckého vůdce Abádího, stejně jako pro prezidenta Obamu, jehož důvěryhodnost v regionu byla poškozena rozhodnutím přímo neintervenovat v Sýrii. "Ale opětovné ovládnutí Mosulu může být tou lehčí částí operace, jejíž celkový úspěch bude záležet na nastolení efektivního dlouhodobého plánu k udržení stability a obnovy rozbitého města," uzavírá prestižní deník.    

Témata:  Irák Islámský stát USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy