Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský "paprsek smrti"? Úspěšně jsme otestovali zbraň, která ve světě nemá obdoby, hlásí Moskva

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva – Rusko údajně vytvořilo a úspěšně otestovalo novou radioelektronickou zbraň. Ta je podle vývojářské společnosti „vytvořena na základě základě nových fyzikálních principů, které nemají ve světě analogii“. Informuje o tom server Daily Mail s odvoláním na ruské agentury RIA Novosti a Sputnik News.

Server Daily Mail o zbrani píše jako o „paprsku smrti", který může „usmažit nepřátelské letouny na kilometrovou vzdálenost pomocí mikrovln". Podle agentury RIA Novosti ji vytvořila Jednotná nástrojářská korporace (OPK) a poprvé byla odhalena během výstavy ArmHightech 2016 na uzavřené předváděcí akci pro ministerstvo obrany.

Electronic Warfare units @ Russian Eastern Military District exercise with Rtut-BM Murmansk Krasukha-4 Zhitel & Leer pic.twitter.com/I7VGwwTCpq

— Missilito (@Missilito) 18. srpna 2016

 

„Už byly vytvořeny první prototypy těchto zbraní a ty dokázaly svoji efektivitu. Je to úplně nový typ zbraně, která nemá v zemi analogie, nemusíme se bát říci, nemá analogii na světě," řekl tiskový mluvčí pro RIA Novosti.

Podle mluvčího OPK spočívá hlavní zvláštnost nové zbraně v tom, že neutralizuje techniku protivníka bez použití tradičních prostředků zásahu, nábojů, ale s pomocí nasměrované energie. „Zbraň vykonává nepřímé fyzikální působení na palubní techniku letounů, bezpilotních prostředků a neutralizuje vysoce přesné zbraně," upřesnil zdroj agentury.

#SF #TimeForTruth Krasukha-4 in Syria: One Year of Electronic Shield over Hmeymim Airbase https://t.co/WdkXLzbfvh #eo pic.twitter.com/U6qnjWfFVO

— Elaine Ossipov (@eossipov) 12. října 2016

 

Podle vývojářů nemá tento typ zbraně ve světě obdoby. Igor Korotčenko, šéfredaktor ruského časopisu Národní obrana, uvedl, že testovací jednotka využívá ultra-vysokofrekvenčních impulzy ke znehybnění letecké elektroniky. To způsobuje, že jsou během boje tyto stroje k ničemu, řekl a dodal, podobné zbraně už vyvíjí USA i další země. „Efektivní dosah zřejmě nepřesáhne jeden kilometr, takže může být tato zbraň použita proti bezpilotním letounům přímo nad bojištěm," řekl Korotčenko.

Zbraň může být podle serveru Daily Mail použita na systémy řídící střely na zemi a na bezpilotní letadla ve vzduchu. Vojenský politolog Alexander Perendzhiyev uvedl, že nová zbraň je obzvláště účinná proti systémům s mikroelektronickými prvky. „Dopad těchto vln může být smrtelný i pro lidi," řekl a dodal, že radioelektronické zbraně mohou být také použity proti teroristům.

Témata:  Rusko zbraně Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy