Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protimuslimská Pegida slaví narozeniny: V Drážďanech se sešli její příznivci i odpůrci

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Drážďany - Pegida dnes slaví druhé výročí svého vzniku. Na manifestaci v Drážďanech dorazilo přes šest tisíc příznivců tohoto hnutí, které ostře vystupuje proti islámu a uprchlíkům. Sešli se ale i odpůrci Pegidy.

Na akci Pegidy přišlo 6500 až 8500 osob, uvedla výzkumná organizace Durchgezählt citovaná DPA. Odpůrců dorazilo několik stovek. Policie popřela, že měla informace o teroristické hrozbě vůči oslavám Pegidy.

Svolavatelé odpůrců Pegidy tvrdili, že jim město omezilo možnost demonstrovat s ohledem na riziko islamistického útoku. Proto se prý museli držet dál od sympatizantů Pegidy.

Drážďany jsou kolébkou hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které zde vzniklo na podzim 2014. Vrcholu obliby dosáhla Pegida v lednu 2015, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo zhruba 20.000 lidí.

Předák Pegidy Lutz Bachman je souzen za podněcování nenávisti vůči uprchlíkům. V minulosti se na facebooku objevila jeho fotografie, na níž byl nalíčen jako Adolf Hitler.

Témata:  Pegida Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy