Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko a Rusko budou spravovat Kurilské ostrovy? Tokio informace popírá

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonský tisk přišel s informací, že vláda zvažuje navrhnout Rusku společnou správu několika sporných Kurilských ostrovů. Tokio zprávy popřelo.

Japonský list Nikkei přinesl v neděli informaci, že japonský premiér Šinzó Abe chce ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v prosinci při jeho návštěvě Tokia navrhnout dělbu pravomocí nad dvěma ze sporných ostrovů na jihu Kuril.

"Pozice Japonska, které se snaží o řešení otázky vlastnictví čtyř ostrovů a dokončení mírové dohody, zůstává nezměněná," citovala agentura TASS japonské ministerstvo zahraničí. "Jednoduše řečeno, Tokio stále neuznává autoritu Moskvy nad jižními Kurilami," dodal deník Izvestija.

Japonsko a Rusko se od roku 1945 přou o jižní část souostroví Kurily a dosud kvůli tomu nepodepsaly mírovou smlouvu. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz.

Témata:  Japonsko Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy