Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNESCO přijalo rezoluci k památkám v Jeruzalémě. Palestinci mají radost

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) nedbala ostrých výhrad ze strany Izraele a dnes přijala rezoluci k památkám ve východním Jeruzalému. Palestinci mají z výsledku hlasování radost.

Nová rezoluce s názvem Okupovaná Palestina používá pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze arabské názvy a kritizuje Izrael za "provokativní kroky, které narušují posvátnost a nedotknutelnost" oblasti.

Text navržený Alžírskem, Egyptem, Libanonem, Ománem, Katarem a Súdánem při hlasování ve výboru 13. října získal 24 hlasů, zatímco šest delegací bylo proti a 28 se zdrželo. Česká republika ve výboru zastoupena není. Dnes na plenárním zasedání členských zemí v pařížském sídle UNESCO podle agentury AFP nikdo nepožádal o diskusi k rezoluci, která tak byla automaticky přijata bez hlasování.

"Rezoluce připomíná, že Izrael je ve východním Jeruzalému okupační velmocí, a žádá ho o zastavení tohoto zneužívání moci," řekl novinářům představitel palestinské mise při UNESCO.

Izrael hned poté, co spornou rezoluci schválil minulý týden příslušný výbor UNESCO, přerušil spolupráci s touto organizací OSN. "Po ostudném rozhodnutí členů UNESCO, kteří se rozhodli popřít historii a ignorovat tisícileté židovské vazby na Jeruzalém a Chrámovou horu, jsem oznámil izraelským zástupcům UNESCO, že přerušujeme veškeré profesionální kontakty s touto mezinárodní organizací," uvedl již po hlasování výboru izraelský ministr školství Naftali Bennett.

Témata:  UNESCO Izrael Palestina

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy