Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se modlili v dešti venku. Plánuje se tak velká mešita uprostřed Florencie

Mešita, ilustrační foto
Mešita, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Florencie – Představitelé Florencie se pokouší najít sídlo pro muslimské věřící ve městě. Stávající centrální mešita už kapacitně nedostačuje, do tamní modlitebny v tuto chvíli chodí více než tisíc věřících.

Zatímco se pravicoví vůdci Lombardie pokouší omezit výstavbu nových mešit, v toskánské Florencii se vydali opačnou cestou. Město se zavázalo, že najde prostory pro obří mešitu, která by měla vzniknout přímo v historickém jádru města.

Radní se rozhodli vyjít vstříc muslimské komunitě, která se momentálně schází v bývalých garážích, kde mají věřící k dispozici prostor o velikosti asi 400 metrů čtverečních. Lidé jsou podle serveru The Local často nuceni se při velké páteční modlitbě modlit se venku před mešitou, která se nachází ve čtvrti Borgo Allegri.

„Situace je dost hrozná – je to špatný obraz nejen pro naši mešitu, ale i pro celé město. Dokonce jsme zavedli v pátek dvě modlitební setkání, to ale nestačí. Lidé se stále modlí venku na ulici, a to i když prší. Je to tragédie," uvedl pro server imám tamní mešity Izzedin Elzir.

Současná mešita je jedním ze tří muslimských míst pro konání bohoslužeb ve Florencii, jako jediná však leží přímo v historickém centru. Mešita zároveň funguje jako náboženská knihovna a výzkumné centrum.

Zástupci muslimské komunity se v pondělí setkali s představiteli městské rady, jednali o tom, že by mělo být pro věřící vyhrazeno místo přímo v centru o rozloze asi 800 metrů čtverečních, což je dvojnásobná plocha oproti stávající mešitě.

V současné době vzniká studie proveditelnosti, výsledky by měly být známy asi do měsíce. Kromě toho, že město muslimům slíbilo novou větší mešitu, radní se dlouhodobě zabývají možností budovat ve městě velké islámské kulturní centrum, kde by se také konaly konaly bohoslužby. To by mohlo mít až 7 tisíc metrů čtverečních.

„Florencie je domovem celkem asi 30 tisíc muslimů a bylo by skvělé mít tu prostor pro vybudování centra," myslí si imám Elizir. „O plánech už se ale mluví delší dobu a v současné době je to hodně citlivá záležitost," přiznává.

Mezitím se Lombardie naopak pokouší zakázatm výstavbu dalších mešit, toto nařízení ale italský nejvyšší soud v únoru smetl ze stolu. Pravicové vedení tohoto regionu už v lednu 2015 schválilo nařízení, o kterém se mluví jako o zákonu „anti-mešita". Premiér Matteo Renzi později nechal tato nová pravidla přezkoumat Ústavním soudem.

Region zavedl pravidlo, podle kterého bude ten, kdo chce vybudovat modlitebnu pro náboženství, které není státem oficiálně uznáno, omezen mnoha pravidly. De facto tak region účinně blokuje jakoukoliv novou výstavbu mešit.

Jak podotýká server The Local, islám je jediné významné náboženství, které v Itálii nemá oficiální status, přestože je země prozatím domovem asi pro jeden milion muslimů.

Témata:  muslimové Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy