Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První to byli Romové, nyní uprchlíci. Střední Evropa to schytává přímo z Bruselu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Brusel – Uprchlická krize rozdělila Evropskou unii na dva hlavní názorové proudy, kdy první s přijímáním uprchlíků souhlasí a druhý k tomu má značné výhrady. Bruselský týdeník Politico Europe ve své analýze tvrdí, že situace s odmítáním uprchlíků ve Střední Evropě nápadně připomíná její postoj k Romům.

Problematičtí migranti

Podle týdeníku Politico Europe je rétorika používaná středoevropskými politiky při obhajobě odmítání uprchlíků „skoro stejná jako tradiční útoky na Romy, dlouhodobě nejvíce nenáviděnou menšinu v regionu."

Týdeník připomíná například výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, který „ospravedlňoval svou neochotu přijmout muslimské migranty tvrzením, že je země již nyní nadměrně zatížena svou romskou populací."

Slovenský premiér Robert Fico pak podle týdeníku „vsadil na povědomé stereotypy ohledně Romů jako izolujících se a závislých na sociální podpoře, když trval na tom, že ‚90 procent' žadatelů o azyl, kteří do Evropy přišli minulé září, byli ‚ekonomičtí migranti'." Fico také uvedl, že muslimy bude těžké integrovat do společnosti.

Lavinový efekt

„Používání podobných přirovnání podpořilo vznik zapálených protiimigračních nálad v Evropě a učinilo z regionu jednu z hlavních překážek vytvoření celoevropského řešení migrační krize pod vedením Německa," tvrdí dále týdeník

Podle týdeníku jsou zde Romové problémem mimo jiné kvůli tomu, že „v postkomunistické Střední Evropě, kde společnost není tvořena mnoha etniky a Romové tvoří velkou část populace, se z ní vždy vyčleňovali."

Peter Kréko, ředitel budapešťského think tanku Political Capital, vysvětlil, že předsudky vůči jedné skupině pomáhají tvořit podobné předsudky i vůči jiným skupinám. V tomto případě podle něj kvůli odporu proti Romům vznikají nálady proti uprchlíkům. „Jde o nebezpečný fenomén, který připomíná lavinu," uvádí.

Střední Evropa nechce ani Romy, ani uprchlíky

Z těchto nálad podle týdeníku těží zejména nacionalistické skupiny, které na muslimy útočí a používají proti nim stejnou rétoriku, jakou po mnoho let používali proti Romům – například varování před znásilněními a vraždami.

Týdeník také poukazuje na anketu pořádanou Evropskou komisí. Její výsledky ukázaly, že za souseda by Roma přijalo jen 28 % Maďarů, 21 % Bulharů, 17 % Slováků a 9 % Čechů.

Kréko tvrdí, že navázání uprchlíků na Romy, „nejvíce nenáviděnou skupinu v Maďarsku", bylo od začátku migrační krize v Maďarsku úmyslnou strategií pro získání popularity u voličů. Orbán také podle něj vyvinul snahu zalíbit se extremistům, když naznačil, že za přítomností Romů i za příchodem migrantů někdo stojí.

Témata:  uprchlíci romové Evropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy