Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou zoufalí. Sáhli k radikálnímu řešení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Před čtyřmi lety se vláda Austrálie rozhodla zabránit migrantům a uprchlíkům, aby se na lodích dostali k jejím břehům, konstatuje úvodník serveru New York Times. Prestižní americký deník dodává, že Canberra přišla s nemilosrdně efektivní politikou, v rámci které lidi nalezené na moři posílá na ostrov Manus v Papuy-Nové Guineji či australský ostrov Nauru, přičemž umístění na těchto malých pacifických ostrovech je většinou prvním krokem k jejich vyhoštění.

Austrálie porušuje mezinárodní právo 

Takové opatření výrazně omezilo příliv lodí napěchovaných lidmi, které každý týden vyjížděly z Indonésie, připouští vlivný deník. Kritizuje však, že v jeho důsledku tito uprchlíci - často pocházející z Íránu, Barmy, Iráku či Afghánistánu - končí v kruté a časově neurčité detenci. 

Úvodník odkazuje na poslední zprávu lidskoprávní organizace Amnesty International, podle níž se na Nauru, ostrově s deseti tisíci obyvateli, v zoufalých podmínkách nachází 1160 běženců, přičemž 170 z nich tvoří děti. 

"Taková politika stojí ročně australské daňové poplatníky závratných 419 tisíc dolarů za zdržovaného a ze země, která byla historicky otevřená k imigrantům, činí porušovatele mezinárodního práva," nabere si servítky newyorský server.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Australská politika je totiž podle úvodníku v rozporu s konvencí o uprchlících z roku 1951, jejímž je země signatářem, jelikož dokument zakazuje přemisťovat uprchlíky tam, kde budou pravděpodobně čelit špatnému zacházení a zároveň chrání práva lidí prchajících do bezpečných končin před perzekucí. 

Austrálie dle názoru prestižního deníku zašla do krajnosti, když brání monitorovat, co se v těchto ostrovních věznicích odehrává a osoby, které tam pracují, mohou být trestně stíhány, pokud o podmínkách v detenčních centrech hovoří veřejně.

Také Nauru, které z dohody s vládou štědře profituje, se aktivně snaží bránit vnějšímu monitoringu, pokračuje úvodník. Poukazuje, že ostrov v roce 2014 zvýšil poplatek za novinářská víza ze 178 na 7126 dolarů (přes 170 tisíc korun, pozn. redaktora) a týmu z Pracovní skupiny OSN pro svévolné zadržování zamezil v inspekci.

Zoufalství narůstá

Amnesty International zjistila, že sebevražedné pokusy mezi uprchlíky a migranty na Nauru se stávají znepokojivě běžným jevem, připomíná New York Times. Uvádí, že koncem dubna se na ostrově zapálil třiadvacetiletý íránský uprchlík Omid Masúmalí, za křiku: "Natolik toho máme dost...už to nedokážu unést!". O měsíc později ho následovala somálská uprchlice Hodan Jasínová, která na rozdíl od Masúmalího přežila, ale utrpěla popáleniny na 70% těla, doplňuje úvodník.  

Z celkem 58 uprchlíků a migrantů, s nimiž Amnesty International hovořila, většina tvrdí, že zažívají vážné psychické otřesy, pokračuje prestižní server. Konstatuje, že jeden íránský muž vypověděl, že se jeho těhotná manželka pokusila oběsit se slovy. "Je ze mě bezdomovec, nemohu přivést na tento svět další osobu."

Ačkoliv jsou počty uprchlíků zadržovaných na Nauru a Manu ve srovnání s vlnou běženců na Blízkém východě a v Evropě nízké, nehumánní věznění zoufalých lidí ze strany Austrálie je podle úvodníku ostudné.    

"(Australská) vláda by měla ukončit ostrovní zadržování uprchlíků a přestat zacházet s každým, kdo se přiblíží k hranici bez víza, jako s automaticky nepřípustným," apeluje New York Times. Závěrem nabádá OSN, aby pomohla při posílení úsilí k přesídlení lidí držených bez prostředků na uvedených ostrovech a tlačila Austrálii ke změně této politiky.    

Témata:  Austrálie uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy