Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská krutovláda v nejhorším možném bodě? Kasparov kritikou nešetřil

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe
Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Rusko napadá jiné země a začíná s genocidou. Tvrdí to jeden z předních Putinových kritiků, šachový velmistr Garry Kasparov s tím, že hůř už zkrátka být nemůže.

"Musíme chápat, že dnešní Rusko není zcela autoritářský stát. Vnitřní aktivita opozice je povolena, jelikož Kreml věří, že tolerance k opozici mu může dokonce prospívat. Dnešní Rusko je diktaturou jednoho muže, který vyvolává rasistickou fašistickou ideologii, útočí na sousední země, anektuje území a který dokonce zahájil genocidu krymských Tatarů," řekl České televizi.

"Putin potřebuje nějakou formu spolupráce, vždyť elity jeho režimu mají své bankovní účty na Západě, posílají sem studovat své děti, potřebují obchodovat. Proto se Putin snaží hrát tuto chytrou hru," dodal.

Připomíná, že Putin není typickým vojenským diktátorem, ale je původem z KGB, musí ze své přirozenosti proto stále rozumět svým operacím. "Samozřejmě může používat vojenskou sílu, může likvidovat města jako nyní Aleppo nebo dříve Groznyj, může zabíjet své oponenty. Jako člověk KGB musí šířit strach, zmatek a podobně, aby vytvářel jistou iluzi, která skryje skutečnou povahu událostí," tvrdí.

"Musíme zhodnotit tuto situaci. Jako šachista můžu potvrdit, že než uděláte dobrý tah a navrhnete strategii, je třeba být velmi precizní v hodnocení pozic. Znát svou sílu, své slabiny, podobně u soupeře. Je samozřejmě jasné, že Putinův režim už překročil všechny mosty, kdy byla ještě možná pokojná evoluce režimu. Očekávat dnes nějaké demokratické změny uvnitř systému zkrátka není možné. Jelikož režim už dosáhl bodu, kdy se může zhroutit pod vnějším i vnitřním tlakem," dodal.

Obává se, že Putin uspěl s vytvořením svého obrazu silného a zralého diktátora, který může porazit kohokoliv, včetně amerického prezidenta. Je prý dnes úspěšný v tom, že vymezuje hranice západních sil, zejména USA jako nejsilnější země. Na tomto prvku je založena jeho vnitřní propaganda.

"Často jsem slýchával: Nesmíme naštvat Putina, ať se nestane ještě něco horšího. Ne, co může být ještě horšího, když tento režim napadá jiné země, začíná s genocidou Tatarů, bombarduje Aleppo? Podívejte se na Aleppo a řekněte mi, co může být horší? Slyšeli jsme příběh Sýrie: Když odstraníme Asada, to bude teprve opravdu zlé," pokračuje.

"Může to být ještě horší, když máte půl milionu mrtvých a několik milionů vyhnaných uprchlíků utíkajících do Evropy, čímž vzniká politická krize? Může být něco horšího, kdyby Amerika a Evropa zasáhly v roce 2013? Přestaňme říkat: Kdybychom neprovokovali Putina, neudělal by to. Seznam toho, co Putin určitě neudělá, byl velmi dlouhý, ale on všechno učinil. Tedy jediná cesta, jak ho zastavit, je ujistit se, že nebude u moci příliš dlouho," uzavřel.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Garri Kasparov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy