Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příznivci Halloweenu, pozor: Můžete strávit noc v Drákulově rakvi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Bukurešť - Fanoušci Halloweenu si zajisté přijdou na své v Rumunsku. Temní Drákulův hrad letos během strašidelného svátku vůbec poprvé od roku 1948 přivítá hosty, kteří tam zůstanou i přes noc.

Akci pořádá server Airbnb, který zprostředkovává pronájmy objektů ke krátkodobým pobytům mezi soukromými osobami. Dva vítězové soutěže dostanou večeři a pak budou moci ulehnout ke spánku do červené, sametem vystlané rakve - jako to dělával sám hrabě v románu Brama Stokera, který tuto legendu zpopularizoval.

Soutěž začala v pondělí. Účastníci mají použít svůj "upírský důvtip" a vymyslet, co by hraběti Drákulovi řekli, kdyby jej potkali osobně.

Hrad proslul právě v souvislosti s princem Vladem III. Drákulou zvaným Napichovačem, který tam pobýval v 15. století a který měl ve zvyku nabodávat své oběti na kůl. Údajně tímto způsobem také pomstil smrt svého otce a bratra.

Hrad je jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí Rumunska, každoročně do něj zavítá více než 630.000 návštěvníků. Jedinečnou událost pořádá spolu s Airbnb potomek Brama Stokera Dacre Stoker.

On sám si zahraje roli Jonathana Harkera, postavu z románu, která Drákulu potká na hradě. Když vítězové dorazí k hradu v povozu taženém koňmi, chce je Stoker přivítat stejnými slovy jako Drákula v knize: "Buďte u mne vítáni. Vejděte svobodně a zanechte tu něco ze štěstí, jež přinášíte."

Airbnb stanovil pro pobyt na hradě jednoduchá pravidla: žádný česnek a stříbrné šperky (říká se o nich, že upíry odpuzují) a připomínka, že "hrabě není fanouškem selfies v zrcadle."

Hrad Bran byl původně vojenským opevněním, strategicky umístěným na dálnici spojující Transylvánii a jižní Rumunsko. Vlad Napichovač hrad nevlastnil, ale údajně jej krátce využíval během nájezdů na Rumunsko. Také se říká, že jej zajal a na tomto hradě v roce 1462 po dva měsíce věznil maďarský král Matyáš Korvín.

Po první světové válce dostala hrad darem královna Marie jako výraz vděku za připojení Transylvánie ke zbytku Rumunska. Královna jej odkázala své nejmladší dceři princezně Ileaně, v roce 1948 ale hrad zabavili komunisté.

Do soukromého vlastnictví se hrad vrátil v roce 2006, několik let po skončení komunistické éry, kdy jej získal princeznin syn, newyorský architekt Dominic Habsburg. O budovu se stará rumunská firma, která ji pronajímá na svatby, večírky a podnikové akce. Nikdo ale v objektu nespal od roku 1948, kdy Habsburg a jeho rodina museli odejít do exilu.

Témata:  Halloween Rumunsko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy