Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie nezmění rozpočet. Nenechá se se ovládat Bruselu

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italská vláda nehodlá měnit své rozpočtové plány pro příští rok ani v případě, že vůči nim vznese námitky Evropská komise. Italský veřejný dluh se pohybuje kolem 133 procent HDP, což je druhá nejvyšší úroveň v eurozóně po Řecku.

Italský premiér Matteo Renzi minulý týden představil návrh, který v příštím roce počítá s rozpočtovým schodkem ve výši 2,3 procenta hrubého domácího produktu.

V květnovém dopisu přitom italská vláda Evropské komisi slíbila, že deficit bude činit pouze 1,8 procenta HDP. Komise nyní podle některých představitelů EU zvažuje, že Itálii zašle varovný dopis.

Renzi dnes reagoval slovy, že se nehodlá nechat ovládat technokraty z Bruselu. "Rozpočtový návrh se nezmění," řekl v rozhlasovém rozhovoru.

Renzi čím dál hlasitěji kritizuje "stará a absurdní" rozpočtová pravidla EU, která řada Italů považuje za příčinu slabého hospodářského růstu v zemi.

Témata:  Matteo Renzi Itálie Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy