Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci zaútočili na člun s migranty, nejméně čtyři mrtví

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - V noci na dnešek došlo k vážnému incidentu u pobřeží Libye. Ozbrojenci tam při záchraně migrantů napadli člun s uprchlíky. Čtyři lidé přišli o život, až 25 osob se pohřešuje.

Informovala o tom podle AFP německá organizace Sea-Watch, která se ve Středozemním moři s italskou pobřežní stráží podílí na záchraně migrantů.

Podle mluvčího Sea-Watch byla dnes v noci jejich loď vyslána do mezinárodních vod k libyjskému pobřeží k záchraně asi 150 migrantů ze člunu. Když záchranáři začali rozdávat plovací vesty, dorazila k místu loď označená jako libyjská pobřežní stráž. Na ní byli ozbrojení muži, kteří mluvili pouze arabsky, vrhli se na člun a chtěli prý ukrást motor.

Většina migrantů v nastalé panice napadala z člunu do vody. Záchranářům z lodi Sea-Watch se podařilo dostat na palubu 120 lidí a čtyři mrtvé.

Italská pobřežní stráž potvrdila AFP, že loď Sea-Watch2 dnes před svítáním zachránila 120 lidí. Neuvedla však, za jakých okolností se akce odehrála.

Podle UNHCR připlulo letos do Itálie přes Středozemní moře na 146.000 migrantů, což je už skoro stejně jako za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 154.000.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.