Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlík z Británie přiznal: Je to hrozné, radši mě pošlete domů. Migrantům radí zůstat v Calais

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Přestože se většina migrantů snaží dostat do bohatých zemí, jako je Německo, Švédsko nebo Velké Británie, někteří později zjistí, že život, který si vysnili, se od reality liší. Ukazuje to také případ syrského migranta, který žádá britskou premiérku Theresu Mayovou, aby jej radši poslala domů.

Syrský migrant prosí Theresu Mayovou, aby ho deportovala zpět do jeho válkou zničené domoviny, zároveň vyzývá žadatele o azyl z Calais, aby tam raději zůstali, protože život v „Džungli" je lepší než být v Británii. Píše to server Express.

Abdul Kader al-Zuebi, který před útěkem sloužil v armádě Bašára Asada, že musí žít v hotelích, zatímco zařizuje, aby mohl být poslán zpět do Aleppa. Navzdory skutečnosti, že ve Velké Británii žije teprve 11 dní, si bývalý vojenský lékař stěžuje, že dosud nebyl schopen pronajmout si dům nebo získat dobře placenou práci v některé z nemocnic.

Osmadvacetiletý zdravotník tvrdí, že jeho čas strávený v Británii byl „ubohý" kvůli zpožděním ministerstva vnitra, a tvrdil, úředníci ho ani nenechají odejít ze země, protože někam založili jeho pas.

I proto Syřan varuje ostatní migranty a uprchlíky, aby se ani nepokoušeli cestovat do Velké Británie. Tvrdí, že než by se musel vypořádat s britským imigračním systémem, raději by se vrátil do obleženého Aleppa.

Ve svém projevu před budovou ministerstva vnitra, kde pomáhal nově příchozím dětským migrantům z Calais, řekl: „Chci se vrátit. Raději bych být zpátky v Aleppu, než zůstal tady. Chci se nechat deportovat. Těm, kteří přijíždí z Calais, bych řekl, aby se raději vrátili. Je to lepší tam než tady."

Kader al-Zuebi, který má britskou snoubenku a tři příbuzné žijící ve Velké Británii, přistál na letišti Stansted a byl úřady umístěn ve dvou ubytovnách v Dulwichu a Cardiffu, které popsal jako „ubohé".

„Tak jsem se rozhodl jít do hotelu. Chtěl jsem si pronajmout dům, ale odmítli mě. Nechtěl jsem peníze, jen papír, že jsem tady legálně. Ale nedali mi ho. Žiji ve městě posledních 11 dní, ale nemohu nikam jít. Ministerstvo vnitra ni nechce dovolit, abych odešel. Nevědí, kde je můj pas. Chtěl jsem sem přijít, mám tři britské strýce a jsem zasnoubený s britskou dámou," vysvětluje Syřan.

Žadatel o azyl říká, že byl doktorem v armádě „brutálního řezníka Bašára Asada", uprchl prý poté, co v Sýrii začala občanská válka, protože nechtěl zabíjet civilisty. Než utekl, byl uvězněn, pak se mu podařilo odletět do Saúdské Arábie a té doby cestoval s dalšími migranty do Turecka, Řecka a konečně do zaslíbeného Německa. Když získal německý, byl schopný legálně letět do Spojeného království. Teď ale mluví o návratu do vlasti.

Témata:  uprchlíci Velká Británie Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy