Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie zuří: EU s migrační krizí nic nedělá

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Evropská unie neprovádí repatriaci dostatečného počtu neregulérních přistěhovalců a ani si nepřerozděluje dostatečné množství žadatelů o azyl. Prohlásil to dnes italský ministr vnitra Angelino Alfano.

"Rozhodli jsme se spolu s Francií a Německem, že se staneme hnací silou repatriace přistěhovalců bez platných dokladů, což se stalo evropskou slabinou," řekl Alfano podle agentury ANSA.

Podle něho evropský komisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos vyvíjí velký tlak na to, aby se unie také věnovala vnitřnímu přerozdělování uprchlíků, jejichž množství kromě Itálie tíží jeho domovskou zemi Řecko. Že přerozdělování podle kvót vázne zavinilo podle Alfana sobectví jednotlivých zemí, nikoli Evropská komise.

"Doufáme, že zvítězí zdravý rozum, protože je absurdní si představovat, že po tom všem, co Itálie učinila, nebude odměněna přerozdělením tisíců migrantů," podotkl Alfano.

Na posledním summitu EU, který dnes skončil v Bruselu, se členské státy shodly na potřebě pokračovat v už dohodnutých přerozdělovacích programech. Je otázkou, nakolik se to ale projeví v praxi.

Témata:  uprchlíci EU Itálie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy