Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střety s IS v Kirkúku si vyžádaly sto obětí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Střety s radikály z takzvaného Islámského státu (IS) v Kirkúku, kteří v pátek v tomto severoiráckém městě zabili při koordinovaných útocích podle nové bilance 46 lidí, jsou u konce.

Oznámila to dnes irácká policie, podle níž bezpečnostní složky ještě v noci na dnešek sváděly s teroristy z IS tvrdé boje. Na straně islamistů přišlo o život 48 osob. Na neohlášenou návštěvu dnes do Iráku přiletěl americký ministr obrany Ashton Carter, který chce s iráckou vládou a velitelem mezinárodní koalice jednat o ofenzivě vůči IS v Mosulu.

Představitel irácké policie řekl agentuře AFP, že útočníci IS byli zastřeleni, nebo se sami vyhodili do povětří. U provinční správní budovy, v jejímž okolí byly boje nejtěžší, byl dnes ráno klid, napsala agentura AP.

Smyslem akce mohla být podle AP snaha Islámského státu odvrátit pozornost od 170 kilometrů vzdáleného Mosulu, který hnutí dosud ovládá a k němuž se od pondělí blíží irácká armáda a Kurdové.

Guvernér provincie Kirkúk Nadžmaddín Karím v pátek řekl, že IS se snaží otevřít novou frontu. Přiznal, že ve městě zřejmě Islámský stát zmobilizoval spící buňky svých bojovníků.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy