Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zničení uprchlické "džungle" skončí katastrofou, burcují humanitární pracovníci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Londýn – V pondělí vjedou do tábora v Calais buldozery, aby ho definitivně srovnaly se zemí. Zatímco francouzská vláda má v plánu přestěhovat zhruba 6500 osob do uprchlických centrem v zemi, britská dobrovolnická organizace Care4Calais upozorňuje, že se tím problém vůbec nevyřeší.

Clare Moselyová ze spolku Care4Calais pokládá rozhodnutí francouzské vlády zbourat „džungli" za bezmyšlenkovou reakci, která má vyvolat dojem, že se Paříž problémem zabývá. „Nic se tím nevyřeší. Naopak uprchlíci se do oblasti kolem přístavu Calais rychle vrátí a budou zakládat menší tábořiště, v nichž budou hygienické podmínky ještě horší," řekla britskému listu The Independent.

Podle ní se něco podobného stalo už letos v únoru, kdy byla část tábora v Calais rozmontována. „Vláda řekla, že to má být pro migranty odstrašující, jenže nebylo. Během pár měsíců se tábor rozrostl ještě víc. Situace se bude opakovat i tentokrát, ovšem ublíží to mnohem většímu počtu lidí," upozornila Moselyová.

Běženci chtějí zůstat v okolí Calais, protože jejich cílem je Británie. Odmítají se stěhovat do uprchlických zařízení ve Francii, protože po předchozích negativních zkušenostech nedůvěřují úřadům. Podle nedávného průzkumu Refugee Rights Data Project více jak polovina obyvatel „džungle" chce i po demolici tábora zůstat v Calais nebo spát na ulici. Humanitární organizace znepokojil především fakt, že tento názor sdílí 70 procent dětských uprchlíků. Moselyovou navíc vyděsilo prohlášení francouzských úřadů, že uprchlíky budou z tábora deportovat, jestliže odmítnout dobrovolně nastoupit do autobusů. „To je velmi militantní přístup. Vždyť ti lidé utekli z nebezpečných oblastí," připomíná.

Problémy jsou ale i v samotných oficiálních uprchlických centrech. Jak se ukázalo už v únoru, některé z nich neposkytovaly jídlo. „A jiné to nebude ani nyní. Všechno proběhlo v tajnosti a moc toho nevíme o zařízeních, do kterých se mají migranti odsunout," řekla Moselyová. Paříž se podle ní poslední roky o uprchlíky v Calais vůbec nestarala. Mnozí z nich jsou traumatizovaní a potřebují komplexní péči.

Francouzská vláda nebyla schopna zajistit ani čisté spodní prádlo či toalety pro obyvatele „džungle". „Jak jim chce tedy pomáhat ve stovkách malých uprchlických centrech?" ptá se Care4Calais a upozorňuje, že péče o taková zařízení je logisticky velmi nesnadná.

A je tady ještě další závažná skutečnost. Značná část Francouzů je nepřátelská vůči běžencům. „Umíte si představit, co se stane, až migranti dorazí do malého města, kde je každý nenávidí?" dodala Moseleyová.

Podobná situace je ale i v Británii, kde roste napětí kvůli příjezdu až 400 nezletilých uprchlíků, kteří byli v Calais bez doprovodu dospělého. Do pátku 21.10. se jich podařilo do Spojeného království dostat jen zhruba desítku. Lily Capraniová, ředitelka britské pobočky UNICEF, k tomu poznamenala: „Jakmile demolice v Calais jednou začne, není cesty zpět. Pokud se ztratí jediné dítě nebo pokud se mladiství dostanou do spárů pašeráků, bude to znamenat, že jsme selhali. Úřady musí prokázat, že si vzaly poučení z minula a že jsou schopny zajistit bezpečí pro každé dítě."

Témata:  uprchlíci Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy