Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo řeklo dost. Zakáže úřednicím zakázat nošení burek a nikábů

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Podle magazínu Spiegel chce německá vláda zakázat úředníkům a úřednicím nošení takových pokrývek hlavy, které zakrývají obličej. Tvář budou muset ukázat i lidé z řad veřejnosti, kdy je nutné ověřit jejich identitu, například při pasové kontrole, jednání před soudem nebo ve volebních místnostech.

Debata o muslimském oděvu se v Německu rozvinula v souvislosti s dvojicí červencových teroristických útoků v bavorských městech Ansbach a Würzburg.

První konkrétní návrh z pera zaměstnanců ministerstva vnitra počítá se zákazem burek a nikábů u úřednic. "Otevřená komunikace je zásadní pro společný život ve svobodné a demokratické společnosti," stojí v návrhu. Úplné zahalení obličeje podle něj ztěžuje integraci a ponižuje ženy.

Zákaz nošení těchto oděvů na veřejnosti si přeje většina Němců, politici zvažují částečné omezení, protože obecný zákaz by byl nejspíš v rozporu s ústavou.

V Německu žijí přes čtyři miliony muslimů, kteří tvoří zhruba pět procent celkové populace. Burku nebo nikáb nosí jen zlomek všech muslimek.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy