Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo ovládne Francii? Juppé dle průzkumu drtí Sarkozyho

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Foto: France24.com

Paříž - Prezidentské primárky francouzské tradiční pravice by nyní vyhrál expremiér Alain Juppé. Podle nového průzkumu opět zvýšil náskok na bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Zatímco Juppého by v listopadových primárkách podpořilo 41 procent dotázaných, tedy o čtyři procentní body více než minulý měsíc, Sarkozyho podpora podle průzkumu agentury Ipsos klesla od září o tři procentní body na 30 procent.

Žádný z pěti dalších, méně známých kandidátů tradiční pravice by si výraznější zisk nepřipsal. V druhém kole primárek, které se budou konat 27. listopadu, se tak téměř jistě utkají právě Juppé, který předsedal vládě v letech 1995 až 1997, a Sarkozy, který byl v čele státu v letech 2007 až 2012.

Vítěz primárek tradiční pravice má podle agentury Reuters vysokou šanci stát se příštím francouzským prezidentem a to i vzhledem k rekordně nízké popularitě současného socialistického prezidenta. S prací Françoise Hollandea jsou dle průzkumu zveřejněném v listu Le Monde spokojena jen čtyři procenta dotázaných.

Vítěz primárek tradiční pravice by se tak příští rok v druhém kole prezidentských voleb mohl utkat s kandidátkou krajní pravice, předsedkyní Národní fronty (FN) Marine Le Penovou.

Témata:  Alain Juppé Nicolas Sarkozy Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.