Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stopka pro Fillona? Republikáni se začínají obracet k jinému možnému kandidátovi

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský expremiér Alain Juppé má mezi politiky umírněné pravice stále větší podporu jako náhrada za Françoise Fillona. Podle listu L´Opinion již republikáni zahájili "operaci Juppé", která má vést k výměně kandidátů na prezidenta Francie.

Deník L´Opinion informuje o kolektivním požadavku 17 starostů zastupujících stranu ve francouzských regionech, kteří vyzvali Fillona k odstoupení. K odstoupení jej dnes vyzvala také například europoslankyně a někdejší ministryně jeho vlády Nadine Moranová či bývalý šéf kampaně exprezidenta Nicolase Sarkozyho Gérald Darmanin.

AFP citovala zdroj blízký Juppému, podle něhož je politik poražený v primárkách Fillonem připraven kandidovat při splnění dvou podmínek: Fillon musí dobrovolně odstoupit a republikáni se jednoznačně postavit za Juppého.

Splnění té první se podle hlasů z Fillonova tábora zdá i dnes nepravděpodobné. Fillon, který označuje načasování aféry za útok médií a politické konkurence proti jeho osobě, svolal na neděli shromáždění svých stoupenců na ikonické pařížské prostranství Trocadéro poblíž Eiffelovy věže.

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč).

Témata:  Alain Juppé Francie François Fillon volby ve Francii

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy