reklama

Favorizovaný François Fillon nabízí doma radikální reformy a byl by vstřícnější k Rusku. Jako přesvědčený katolík chce také omezit práva homosexuálů, především v otázce adopce. Alain Juppé je naopak pro mírnější vylepšování stávajících systémů ve Francii a zachování tlaku vůči Moskvě.

Fillon vyhrál první kolo minulou neděli s překvapivě velkým náskokem 15,6 procentního bodu. Získal poté podporu více a významnějších osobností, především ze strany exprezidenta Nicolase Sarkozyho, který v prvním kole skončil až třetí a z volebního boje nečekaně vypadl. Fillon vyhrál podle ankety i důležitý televizní duel ve čtvrtek večer.

Primárky pořádá hlavní pravicová strana strana Republikáni, ale zúčastnit se jich může každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí ale mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření.

Juppého by podle analytiků mohli dovést k vítězství levicoví voliči. Ti se mobilizovali v prvním kole a podpořili Juppého s cílem znemožnit návrat jimi neoblíbeného Sarkozyho do čela země. Ze čtyř milionů hlasujících v prvním kole bylo podle odhadů 15 procent levicových voličů. Zda se budou podobně mobilizovat proti většímu konzervativci Fillonovi i tuto neděli, ale není jasné.