Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Calais: Džungle je v plamenech, uprchlíci podpálili své příbytky

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - V evakuovaném uprchlickém táboře v Calais vypuklo v noci na dnešek několik požárů, při kterých vybuchly nejméně dvě plynové bomby. Jeden imigrant byl lehce zraněn.

V pondělí francouzské úřady zahájily evakuaci tábora, kde v poslední době žilo na 7000 běženců. Akce by měla skončit příští týden.

Nynější požáry odrážejí především tradici některých skupin cizinců, kteří vždy zapalují svá obydlí, když je opouštějí, tvrdí úřady. Stejný jev zaznamenaly v březnu, kdy se rušila jižní část tábora.

Hasiči za asistence policistů všechny ohně do rána zlikvidovali. "Házeli na nás kameny a policie nás při zásahu musela chránit," řekl novinářům jeden z hasičů.

Humanitární organizace již dříve varovaly, že k podobným incidentům bude docházet, a rozdávaly obyvatelům tábora hasicí přístroje. V noci na dnešek záchranáři před plameny narychlo přestěhovali do bezpečí na 200 osob.

Autobusy od pondělí rozvezly do připravených středisek na různých místech Francie více než 3100 lidí z improvizovaného a hygienicky nevhodného tábora v Calais. Na evakuaci tedy odhadem čeká ještě na 4000 lidí. Úřady nicméně již odstartovaly fyzickou likvidaci areálu, což je považováno za signál, že jsou odhodlány rychle a definitivně zrušit tuto největší nouzovou kolonii v zemi.

Očekává se, že stovky přistěhovalců se snu o Británii nevzdají a odejdou z tábora, aby se někde ukryly a dále se pokoušely o cestu přes moře.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.