Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace uprchlíků z Calais skočila. Tábor je vyklizen

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Evakuace migrantů z uprchlického tábora v Calais dnes úspěšně končí. V táboře již nikdo není a do večera by měly skončit formality s posledními běženci.

"Naše mise skončila," řekla odpoledne představitelka departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciová. Původně měla evakuace trvat do příštího týdne.

Na různá místa autobusy od pondělí odvezly podle odhadů médií zhruba 6000 běženců. Úřady dříve hovořily o tom, že v táboře je nejméně 6500 lidí a připravily ve stovkách středisek celkem 7500 lůžek. Podle aktivistů zde bylo ještě nedávno až 10.000 osob. Jak se očekávalo, mnoho migrantů uteklo z tábora na jiná místa v severní Francii, aby se dál pokoušeli dostat do Británie. Někteří možná přešli do Belgie či Německa.

Více času si určitě vyžádá likvidace všech improvizovaných obydlí, obchůdků a odpadků v rozlehlém místě, kde ve špatných bezpečnostních a hygienických podmínkách přežívali běženci mnoho měsíců. Práci dělníků s bagry a další technikou dnes narušily desítky požárů, které v táboře vypukly.

Většina běženců v Calais, kteří pocházejí převážně z Afghánistánu, Súdánu a Eritreje, doufala, že se dostane do blízké Británie tunelem pod Lamanšským průlivem. Nyní mají žádat o azyl ve Francii. Pokud tak neučiní, nebo pokud tento azyl neobdrží, mají být deportování do vlasti.

Očekává se, že mnoho přistěhovalců se snu o Británii nevzdá a odejde z tábora, aby se někde ukryly a dále se pokoušely o cestu přes moře. Londýn po dohodě s Paříží začal přijímat nezletilé obyvatele tábora, kteří jsou sami a mají v Británii příbuzné.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy