Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko zaplatí ruské firmě 600 milionů eur

Bulharsko
Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharská státní energetická společnost NEK zaplatí ruské státní firmě Atomstrojexport zhruba 600 milionů eur jako odškodné za zrušený projekt dostavby jaderné elektrárny v Belene.

Bulharsko projekt za deset miliard eur zrušilo, protože se mu nepodařilo nalézt zahraniční investory a protože čelilo tlaku ze strany EU a USA na omezení energetické spolupráce s Ruskem.

Arbitrážní soud v polovině června rozhodl, že NEK by měla zaplatit odškodné za jaderná zařízení, která si od ruského podniku objednala před zrušením projetu v roce 2012. Bulharský parlament již schválil státní podporu, která firmě NEK umožní odškodné zaplatit. Podporu nicméně ještě musí schválit Evropská unie.

Bulharsko předpokládá, že po zaplacení odškodného obdrží od Atomstrojexportu jeden sestavený jaderný reaktor a části druhého reaktoru.

Témata:  Bulharsko Rusko jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy