Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA se rozhořel spor kvůli selfie

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Volbu nového amerického prezidenta doprovází další spor. Právníci se přou, za si může volič při hlasování pořídit selfie. Problém rozvířil zpěvák a herec Justin Timberlake.

Timberlake vyfotil sám sebe u volební urny v rodném státě Tennessee. Když snímek vyvěsil na sociální síti Instagram, ozvali se právníci. Zákony státu Tennessee totiž od letoška zakazují jakékoli fotografování nebo natáčení u volebních uren.

Právní norma je ale sporná, protože federální soudy podobné zákony ve státech New Hampshire a Indiana zrušily. Naposledy v pondělí soudce v Michiganu rozhodl, že zákaz selfie porušuje občanské svobody. Mnozí právní experti poukazují na to, že spory o selfie jsou zbytečné. Za plentu totiž stejně nikdo nevidí.

Volební selfie jsou povolena v 21 amerických státech a zakázána v 17. Ve zbytku jsou zákony nejasné. V Nevadě smějí u volebních uren fotit jen novináři. V Texasu se smí fotit nejblíže 30 metrů od volebních středisek a v Arizoně 23 metrů.

Témata:  volby v USA selfie Justin Timberlake USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy