Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tábor je pryč, uprchlíci zůstali. Stovky migrantů nechtějí opustit džungli

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Francouzské úřady včera oznámily, že evakuace uprchlického tábora skončila, podle BBC je ale skutečnost jiná a na místě takzvané "džungle" nadále pobývají stovky migrantů.

Po evakuaci tábora dnes ráno dělníci v západní části areálu zahájili hrubé odklízecí práce. Na místě je podle AFP nejen velký bagr, ale také 1200 policistů, kteří mají za úkol zabránit zvědavcům, novinářům i bývalým obyvatelům ve stupu do tábora.

Podle představitelky departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciové bude celá oblast někdejšího tábora vyklizena a vyčištěna nejpozději do pondělí.

Podle BBC je mezi několika stovkami migrantů, kteří v areálu tábořiště u Calais zůstávají také asi stovka mladistvých bez doprovodu dospělých. Podle humanitárních organizací, které migrantům v táboře pomáhali, neměli v noci na dnešek kde spát.

Londýn před časem přistoupil na to, že přijme stovky nezletilých migrantů ze shromaždiště u Calais. Celkem v táboře pobývalo ale až 8000 migrantů. Francouzské úřady se nyní obávají, že se řada z nich vrátí a založí u Calais tábor nový. Podle ředitele francouzského úřadu pro migraci Pascala Brice v Džungli žilo až 70 procent lidí, kterým Francie v uplynulých dvou letech udělila azyl. Nejde tedy o hospodářské migranty, jak někteří tvrdí, uvedl.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy