Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: Při dalším oteplování se část Španělska změní v poušť

Španělský venkov
Španělský venkov
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Berlín - Při dalším oteplování podnebí o více než 1,5 stupně Celsia se kromě jiného jih Španělska promění v poušť. Uvedla to zpráva evropských klimatologů.

Zaměřili se podle agentur AP a AFP na oblast Středomoří, kde by podle nich přílišné oteplování způsobilo největší změny tamních ekosystémů za posledních 10.000 let, tedy od začátku lidské civilizace.

Loni se v Paříži země světa dohodly na společném klimatickém plánu, jak omezit klimatické změny. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Pařížský dokument nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997.

Vědci vytvořili počítačovou simulaci vývoje ekosystémů v návaznosti na možné oteplování a v porovnání se zkušenostmi z minulých 100 století.

"Rozdíl mezi (oteplením o) 1,5 stupně a dvěma stupni by znamenalo přechod od téměř normální situace odpovídající posledním 10.000 let k extrémní situaci," řekl spoluautor studie a ředitel francouzského státního výzkumného ústavu CNRS Joël Guiot.

Témata:  globální oteplování Španělsko poušť

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy