Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán hrozí Unii soudem kvůli migračním kvótám

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes znovu ostře kritizoval Evropskou unii za její migrační politiku. Uvedl, že jeho vláda využije výsledků nedávného referenda, v němž drtivá většina hlasujících povinné kvóty odmítla.

V rozhovoru poskytnutém státnímu rozhlasu rovněž připomněl odhodlání soudit se s Evropskou komisí, pokud neustoupí od povinných kvót na přerozdělování migrantů mezi členské státy unie. Maďarsko a Slovensko se už kvůli kvótám obrátily na unijní soud.

Orbán uvedl, že jeho vláda využije výsledků nedávného referenda, v němž drtivá většina hlasujících povinné kvóty odmítla, při odporu proti migrační politice Bruselu. Skutečnost, že referendum nebylo platné, protože v něm hlasovalo jen 40 procent místo potřebných minimálně 50 procent voličů, jako už dříve pominul.

Maďarský premiér v rozhovoru slíbil, že jestliže Evropská komise od kvót neustoupí, "pak budeme vzdorovat... nebudeme je (rozhodnutí EU) respektovat, budeme Evropskou komisi žalovat".

"Uskuteční se vážná právní diskuse o tom, zda může být cizí obyvatelstvo vnucováno občanům členského státu EU proti jeho vůli," zdůraznil. "Bude to velká bitva a k tomu potřebujeme (pozměněnou) ústavu," dodal s narážkou na svůj návrh úpravy základního zákona, který před dvěma týdny předložil parlamentu a chtěl by, aby byl v listopadu schválen.

Témata:  Viktor Orbán EU Maďarsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy