Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za výbuch rakety Falcon 9 zřejmě může technická závada, lety by ale měly být brzy obnoveny

Dragon Space-X
Dragon Space-X
Foto: SpaceX

Mys Canaveral - Soukromá vesmírná společnost SpaceX v dnešním prohlášení uvedla, že nejpravděpodobnější příčinou zářijové exploze rakety Falkon 9 byla závada tankovacího systému.

"Zkoušky ukázaly na to, že heliový zásobník uvnitř rakety může prasknout v souvislosti se způsobem jeho naplnění," oznámila firma s tím, že zatím to ale nebylo zcela potvrzeno.

Falcon 9 explodoval 1. září při statických testech tři dny před plánovaným startem. Výbuch zničil jak raketový nosič, tak i satelit, který měla raketa dopravit na oběžnou dráhu. Firma nyní pracuje na novém způsobu tankování helia a věří, že starty obnoví před koncem letošního roku.

Raketa Falcon 9 explodovala na Mysu Canaveral i loni v červnu, kdy měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Příčinou byl patrně únik hélia. Experti následně strávili odstraňováním problémů několik měsíců.

Témata:  raketa Falcon 9 vesmir

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy