Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiny obětí z flotily pro Gazu neustoupí, chtějí se s Izraelem dál soudit

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Ačkoli Ankara s Izraelem uzavřela diplomatickou dohodu obsahující také odškodnění za izraelský zásah proti humanitární flotile pro Gazu v roce 2010, příbuzní obětí incidentu se dál chtějí soudit.

Izrael se v roce 2010 rozhodl zastavit flotilu vypravenou z Turecka a při zásahu proti největší z lodí Mavi Marmara přišlo o život devět tureckých občanů.

Až letos v červnu obě země uzavřely dohodu. Izrael se v ní zavázal, že poskytne 20 milionů dolarů (492 milionů Kč) jako odškodné pro rodiny mrtvých výměnou za to, že nikdo z Izraelců nebude stíhán.

"Manžel mi zemřel v náručí, určitě peníze nepřijmeme. Zabijí vám muže a pak řeknou 'Tady si vezměte peníze, mlčte a zapomeňte na soud'. Vy byste to přijali?" říká žena jednoho ze zabitých Cigdem Topçuogluová, která byla sama účastnicí flotily.

Turecký soud v roce 2012 obvinil v případu čtyři vysoce postavené členy izraelské armády a žádal pro ně doživotní tresty. Byl mezi nimi i bývalý náčelník generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazi. Podle výše zmíněné dohody má ale turecká legislativa zabránit stíhání izraelských vojáků.

Charitativní organizace IHH, která flotilu organizovala, tvrdí, že soudní spor zdaleka není u konce. "Takzvaná dohoda mezi Izraelem a Tureckem není vymahatelná. Je nezákonná z hlediska mezinárodního i tureckého práva," řekl právník Rodney Dixon, který se případu ujal.

Témata:  Turecko Izrael Gaza

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy