Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask na Slovensku: Tamní podnikatel ze Sýrie posílal peníze Islámskému státu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bratislava - Podle informací serveru Aktuality.sk je slovenský podnikatel syrského původu podezřelý z toho, že posílal peníze Islámskému státu (IS). Ke kauze je jen málo podrobností, protože podléhá daňovému tajemství.

Kauzu vyšetřuje slovenský Kriminální úřad Finanční správy.  "Kriminální úřad Finanční správy zaznamenal případ, kdy slovenský rezident syrského původu využíval neoprávněné nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty k financování Islámského státu," uvedla státní tajemnice ministerstva financí Dana Meagerová.

Dodala, že jde o konkrétní příklad toho, jak daňové podvody mohou souviset s terorismem. Část peněz šla přímo džihádistům, ale většina prošla více zeměmi, aby se zametly stopy.

Konkrétní informace o podvodném systému ale Meagerová nechtěla říci. Vyšetřování stále pokračuje a případ podle ní podléhá "daňovému tajemství".

Témata:  Slovensko Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy