Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krveprolití v Jemenu: Při náletu arabské koalice zemřelo nejméně 17 civilistů

Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace
Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace "Pouštní štít" (Operation Desert Shield)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Saná - Při náletu na město Táizz v jihozápadním Jemenu zahynulo nejméně 17 civilistů. Letecký úder patrně podnikla arabská koalice v čele se Saúdskou Arábii. Rijád v minulosti opakovaně čelil kritice, že často během konfliktu útočí na nevinné.

Město Táizz ve stejnojmenné provincii je v Jemenu třetím největším městem. Nálet zasáhl jeden z domů v oblasti, o jejíž kontrolu bojují šíitští povstalci s vládními silami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího podporovanými arabskou koalicí.

Před pár dny v zemi platilo třídenní příměří. Návrh mírového řešení předložil zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad. Jemenský prezident Hádí ale návrh odmítl. Obsah návrhu, který zmocněnec představil povstalcům již v úterý, nebyl zveřejněn. Údajně se v něm ale hovoří o tom, že Hádí by neměl zůstat u moci.

Válka mezi vládou a šíitskými rebely v Jemenu trvá od roku 2014. Od loňského března jemenskou vládu podporuje arabská koalice vedená Rijádem. Při konfliktu zahynulo přes 10 tisíc lidí, převážně civilistů.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy