Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlamentní volby v Černé Hoře: Vítězem je prozápadní DPS

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Ústřední volební komise dnes oznámila definitivní výsledky parlamentních voleb v Černé Hoře. Demokratická strana socialistů (DPS) premiéra Mila Djukanoviče. Absolutní většinu ovšem nezískala.

DPS v 81členném zákonodárném sboru obsadí 36 křesel, k sestavení jednobarevné vlády jí tak chybí pět mandátů. Djukanović, který oznámil, že na premiérskou funkci už nebude kandidovat, ale v čele své strany zůstane, dal najevo, že bude koaliční partnery hledat u stran národnostních menšin.

Na druhém místě ve volbách skončila opoziční koalice Demokratická fronta (DF), která sdružuje proruské a prosrbské strany. Ve sněmovně bude mít 18 zástupců.

Další opoziční uskupení Klíč (označované i jako Velká koalice Klíč), které tvoří tři prozápadně orientované strany, získalo devět mandátů. Nová strana Demokraté (či Demokratická Černá Hora, DCG) jich má osm.

Sociálnědemokratickou stranu (SDP) budou reprezentovat čtyři zástupci. Djukanović doufal, že po volbách se sociální demokraté do koalice vrátí, ale šéf SDP Ranko Krivokapić to již rázně odmítl.

Opozice - především DF, ale i Klíč a SDP - nechce výsledky uznat. Stěžuje si přitom na nesrovnalosti a dokonce i podvody. Pozorovatelská mise OBSE sice určité neregulérnosti zaznamenala, ale celkově byly volby v normě.

Témata:  Černá Hora

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy