reklama

Putin dnes vystoupil na zasedání rady pro národnostní vztahy v Astrachani. Putin ve svém proslovu upozornil na rasovou a náboženskou nesnášenlivost ve světě a dodal, že je důležité s ní bojovat. Základem je podle něj společenská a duchovní soudržnost obyvatel Ruska.

„Společnost, která nemá šanci dnes chránit své děti, nemá budoucnost," řekl Putin. Jako příklad uvedl případ z letošního února, kdy migranta, který v Rakousku znásilnil dítě, úřady údajně zprostily viny, protože neuměl jazyk, a tak nerozuměl odporu oběti.

Odkazoval tak na případ, kdy dvacetiletý Iráčan v bazénu ve Vídni podle žalobců znásilnil desetiletého chlapce. Hněv Rakušanů znásobila i Iráčanova obhajoba. K činu se bezprostředně přiznal a své chování vysvětlil tím, že byl sexuálně frustrovaný, neboť po čtyři měsíce neměl pohlavní styk.

Pachatel Amir však podle serveru The Local zproštěn viny nebyl. Nejprve byl odsouzen k šesti letům vězení, na popud rakouského nejvyššího soudu se ale jeho případ se otevřel. Nový soud pravděpodobně proběhne příští rok, do té doby bude podezřelý ve vazbě.

Postup rakouského soudu prý Putinovi „nejde na rozum". Je to prý výsledek eroze tradičních národních hodnot. „Nevím, jestli mají svědomí," dodal prezident. „Evropské zkušenosti zdaleka nejsou nejlepší. Řečeno diplomaticky, my máme tisícileté zkušenosti s budováním mnohonárodního státu," vysvětlil.